Tuesday, 1 September 2015


This feels like the kind of space where time stands still.  Where days flow into nights and back into day again, without anyone checking which day it actually is.  Feels like the sky is big and vast and it feels like the kind of place that allows you to breathe easily, to stand tall and fill your shoes and fill your space....

Makes my heart long for this kind of place... a place to be and a place to just belong.

Not much going on that I need to point out - just beautiful minimal design, with the emphasis on living... I can almost hear the humming of the beetles in the trees.

I did notice something though - some wonderful cloud art.  I have been a little bit sky and cloud obsessed lately .... but now I'm feeling like I'm not such a big weirdo if these people have such art proudly decorating their walls.

Taken word for word from Home Adore.... 

'Description by Jørgensen Design

Set within the vineyards and close to the center of town, the site for the house is a large plot of land dotted with full grown trees and vineyards.

The project consists of two houses connected with glass. Each house is protected from a busy road with two ‘L’ Shaped walls – one is stone and one is cedar. A number of pieces behind these walls are arranged together around courtyards and terraces. In turn giving rise to a sequence of individual gardens, each with their own individual ambience – gardens set among other limitless gardens. A system of slender spaces act like paths connecting the gardens, courtyards, and interior spaces, each embracing and respecting the landscape.
The entrance garden is conceived as a porch-like atrium which leads to a solid redwood door crafted from the only tree removed from the site. This door opens to a small glass foyer which connects the two main walls of the house. To one side is an interior gateway through a cedar wall and to the other side is a portal through a thick stone wall. The gateway opens to a garden and guestrooms and the portal opens onto the family art collection and main house.
The main house opens to vineyards on the valley floor with 270 degree views of the surrounding Mayacamas Mountains, Mt. St. Helena, and Stags Leap beyond. Guestrooms are through the cedar gateway and open to the southern views of vineyards, Stone Mountain, Mt. Vedeer and the city nearby. Meanwhile the utility areas are hidden away in front with easy access while increasing the buffer between the house and busy road and the house.
Large eaves create both a place to enjoy the outdoors all year around and protection from the summer sun, while letting in the right amount of winter sun deep into the house. The envelope of the house enhances the control of the site while providing a sense of privacy and protection while juxtaposed with large openings to the surrounding landscape. The materialization of this project reflects its rural setting, while softening its urban attributes of shelter in front and massive openings behind those urban attributes and human nature.
Photography by Joe Fletcher
- by Matt Watts
Images via homeadore

No comments:

Post a Comment